Etnoteam mukana kehittämässä maailman ohuinta lukulaitetta

14.09.2011

Vantaan paikalliset uutiset luetaan useissa vantaalaisissa perheissä kuukauden ajan lukulaitteista, joilla testataan uutta sähköistä sanomalehtikonseptia. Vantaalla 13.9. käynnistyneessä konseptitestissä Vantaan paikalliset uutiset ilmestyvät digi-tv-verkon avulla Suomessa kehitettyyn, erittäin ohueen ja vähävirtaiseen sähköiseen lukulaitteeseen, jonka helppokäyttöisyyttä Etnoteam Finland on ollut varmistamassa. Vantaalla nyt tehtävässä testauksessa kartoitetaan, kuinka lukijoiden arkeen istuisi paperisen sanomalehden sijaan uudenlainen, kevyt ja yksinkertainen sähköinen lukulaite, johon paikallisuutiset ilmestyvät päivittäin.

Etnoteam Finland on mukana laitteen kansainvälisessä kehitystyössä hyvän käytettävyyden ja käyttökokemuksen luonnin osalta. Vantaan konseptitestauksen yhteydessä Etnoteam toteuttaa käyttäjätutkimuksen, jossa haetaan palautetta uuden prototyyppilaitteen ominaisuuksista, käytettävyydestä, tiedonjakelutavasta ja sisältökonseptista.

Kehitysprojektia vetää Metropolian Ammattikorkeakoulun Electria-yksikkö, joka toimii yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa. ”Sähköisen lukulaitteen ominaisuudet on rajattu ainoastaan tiedon vastaanottamiseen, jotta siitä on saatu erittäin ohut, vähävirtainen ja sen valmistuskustannukset saadaan hyvin alhaisiksi”, kuvaa tekninen projektipäällikkö Sampo Nurmentaus Metropolian Electria-yksiköstä.

Maailman ohuin lukulaite

Lukulaitteessa on 9,7 tuuman e-paperinäyttö, ja koko laitteen paksuus on ainoastaan 3,8 millimetriä. Lukulaite toimii kertalatauksella viikkoja ja se on mahdollista saada tulevaisuudessa myös aurinkoenergialla toimivaksi, jolloin laitteen toiminta on täysin sähköverkosta riippumatonta.

Sähköinen paikallislehti päivittyy lukulaitteisiin digi-tv-signaalin välityksellä aamuöisin sekä
tarvittaessa automaattisesti päivän aikana. Tiedonvälityksestä digi-tv-verkossa vastaa DNA,
joka toteuttaa broadcast-palvelun omasta DVB-T2 –antenniverkostaan. Sanoma News on hankkeessa mukana kehittämässä uudenlaista tiedonjakelualustaa mediayhtiön tarpeisiin. Tavoitteena on, että uusi laite olisi jaettavissa ilmaiseksi kaikkiin kotitalouksiin.

”Sekä sisällöntuotanto että sen jakelu ovat rajussa murroksessa. Samalla paikallisuuden merkitys kasvaa jatkuvasti. Olemme mukana tutkimassa, voidaanko paikalliset uutiset ja ilmoitukset jakaa kaikille pääkaupunkiseudun asukkaille täysin uudella tavalla”, kertoo Sanoma Kaupunkilehtien päätoimittaja Janne Kaijärvi .

Kiinan markkinoille

Marja-Vantaan konseptitestauksen jälkeen sähköistä sanomalehteä pilotoidaan Kiinassa Shanghaissa ja Fengjyanissa loppuvuodesta 2011. Sisältöyhteistyökumppanina toimii People’s Daily, Kiinan suurin sanomalehti. Pilotointi on osa suomalais-kiinalaista yhteistyöhanketta, jossa kehitetään e-paperia ja digi-tv-tiedonsiirtoa yhdistävää uutta tiedonjakelukanavaa. Kehityshankkeen suomalaiset yrityskumppanit ovat Etnoteamin lisäksi Bluegiga Technologies, Cubio, DNA, Provoke, Sanoma ja Yoka Consulting.

Kommentit (0)

Ole ensimmäinen kommentoija!




"));